Uzgojni oblik za višnju

67
Spread the love

Organizirana i smišljena voćarska proizvodnja zasniva se na održavanju odnosa između vegetativne i generativne aktivnosti voćaka.

Rezidbom mladih voćaka višanja oblikujemo uzgojni oblik, a u voćaka u rodu održavamo povoljnu ravnotežu između rasta i rodnosti. Na rast i razvoj voćke utječu vanjski i unutarnji elementi. Unutarnji je element genetska osnova voćke (bujnost sorte i bujnost podloge).

Vanjski su elementi:

• elementi na koje ne možemo utjecati (temperatura, oborine, tip tla, elementarne nepogode),
• elementi na koje možemo utjecati (gnojidba, zaštita, navodnjavanje, rezidba).

Rezidba je potpuno ovisna o čovjeku. Alat za rezidbu treba biti oštar i dezinficiran. Za suvremenu proizvodnju višanja najprihvatljiviji je prostorni oblik vaza. Voćnjaci višanja ne zahtijevaju armaturu.

Rezidbom se, obično, grane ne prikraćuju, nego se odstranjuju. Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranja krošnje te one grane iz kojih želimo izazvati grananje postranih pupova.

Odstranjivanjem grana odstranjujemo konkurentne grane i forsiramo rast ostavljene mladice. Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog drveta i oštrinom reza određuje se kondicija, bujnost i rodnost voćke. Oštrom rezidbom dobiva se više vegetativnih, a manje rodnih pupova.

Slabijom rezidbom ili izostankom rezidbe razvija se voćka manje bujnosti i slabije kondicije, to dovodi do neujednačene rodnosti. Uravnoteženost vegetativnih i rodnih pupova postiže se samo pravilnom rezidbom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.